sobota 11. januára 2014

Mýty o chudnutí a rafinované triky

Ahojte.
    Spíšem sem pár zaujímavých vecí, ktoré som sa dozvedela. Možno medzi nimi nájdete tipy, ktoré poznáte a fakty, ktoré nemusíte. Možno sa inšpirujete:
    Vedeli ste, že: Jesť každé 3 hodiny malé porcie je blbosť? - Mýtus! -  Ak ste nikdy neboli zvyknutí jesť často, telu urobíte šoky, keď začnete jesť každé tri hodiny - darmo to bude niečo malé. Správne by sa malo jesť v pomere: 4-4: raňajky, obed, olovrant, večera... Investícia, ktorá aj prečisťuje, pretože si trávenie nezaťažíte.  Telo pri častom jedení zbytočne ukladá, čo nestihne spracovať. Ak chcete urobiť na svojom tele zmenu,  odporúča sa jesť ľahké a zdravé veci a neísť na chudnutie  rýchľovaním metabolizmu. Ten sa totiž zrýchli práve tým, že budete oveľa viac športovať, urýchli sa látkova premena atď. Tento fakt ma tiež prekvapil, ale po zdravom úsudku uznávam, že je na tom veľa pravdy. Ak sa už naštartujete niekoľko mesačným športom, že budete potrebovať veľa energie, dodávanej každé tri hodiny, to je už iná vec. Pri tomto bode záleží na tom, koľko kalórii chcete za deň prijať a tie si treba rozdeliť na celý deň v rozumnej miere. Je to na vás.
    Nie je správne, že pri chudnutí a rôznych diétach obrátite svoj jedálniček naruby a veľmi zásadne. Je dobré vylúčiť sladkosti, pečivá, nezdravé cukry a tuky, ale čo tie chute, ktoré vám stále idú na rozum ako kontrolka, že vám čosi stále chýba? Alebo patríte k tým, ktorí pri zmene životosprávy strikne odmietajú "zlé veci" a hľadajú len tie "dobré" a ostatných idú odsúdiť za prehrešky? Treba si nájsť rovnováhu. Treba sa naučiť jesť v pomere 80:20 - 80% zdravej stravy, 20% občasných prehreškov. Ale myslím si, že ak na tie prehrešky budete siahať viac, bude to stále častejšie a čísla sa môžu obrátiť. Pozor na to. Preskúmajte svoje chute, svoju vôľu a svoj jedálniček, či vám nechýbajú dôležité látky a či jete bohatú stravu na všetky živiny:)
     Vedeli ste, že jedenie z oranžových, žltých či iných tanierov v teplých farbách podnecuje váš apetít? Prečo majú všetky fastfood-y interiéry a detaily zladené v červenej, žltej? Zamyslite sa. Skúste sa pozrieť, aké farby prevládajú vo vašej kuchyni. Skúste si jedlo naservírovať na modrý tanier, uvidíte, ako sa vaše chute zmenia. Zmeňte farbu obrusu,závesu, dekorácie.. :)

     Pocit sýtosti sa pri jedení dostaví približne za 20 min. Ak sa za tento čas ponáhľate, dokážete do seba nahádzať veľmi veľa nezdravého jedla a mozog nevyšle signál, že má dosť. Skúste nejesť vašou dominantnou rukou alebo paličkami :)
     Vedeli ste, že pri športe podáte väčší výkon, keď budete privoniavať k mentolu? Stačí pár kvapiek na zápästie a budete vládať viac. Ďalší trik je mať studené ruky: môžete behať napr. so malými studenými fľaškami v rukách, alebo si ruky občas chlaďte. Zabehnete viac. Takisto platí pri cvičení mať poruke uterák namočený v studenej vode, ktorým sa môžete osviežiť:)
   Na mnoho zaujímavých typov a hlavne osvedčených a správnych metód prídete sami, keď budete študovať veľa dobrej literatúry a kvalitných článkov na internete. Nedajte sa zmiasť rôznymi smermi a prúdmi, vplyvmi, ktoré pretískajú svoje "moderné objavy" a jedná sa len o biznis. Prajem správne rozhodnovanie, trpezlivosť a hlavne vytrvalosť pri vašich cieľoch:)

Vaša
Belugia
    
    

1 komentár:

  1. Super príspevok :)
    Dúfam že si pozriete aj môj blog a zanecháte koment Díík tu je
    darkbrown

    OdpovedaťOdstrániť