pondelok 7. októbra 2013

Ako podliehame ošiaľu detoxikácie

Ahojte, priatelia.
Dnes mi, na základe mnohých otázok a reakcii, nedá pokoj otázka detoxikácie.
Je mnoho princípov a typov detoxikácie, dokonca niektoré nesú mená ich autorov (nebudem tu konkrétne menovať, ale isto každá žena pozná známy Detox podľa... ). V zásade, ak sa ma niekto opýta, čo si o tom myslím, odpoviem NESÚHLASÍM.
Žiadny normálny lekár by podľa mňa takýto zásah do organizmus neschválil. Mnohé detoxikácie sprevádza radikálna zmena jedálnička, až upustenie od stravovania. Sú založené výlučne na pití štiav, vody s citrónom, čajov.  Postupne sa pridávajú potraviny, suroviny, často sú vynechané sacharidy, bielkoviny, niekedy chýbajú alternatívy, ale v podstate neprijímate plnohodnotnú pestrú stravu. Základ zdravého stravovania, zvlášť ak chcete chudnúť, je jesť 5-6 x denne malé porcie. Nemusím sa tu rozpisovať o tom, čo sa jesť nemá (aký pozor si treba dávať na Éčka, na zloženie výrobkov, na tuky, múky, smotany a pod.). Ak športujete, váš metabolizmus sa zrýchli. Ak prestanete jesť, váš metabolizmus sa spomalí. Telo si spustí záložný systém a dokáže prijímať energiu nielen z tukov, ale aj zo svalov, berie všetku vodu, ktorú má v zásobe, aby dokázalo fungovať, ako je normálne (alebo bežne naučené). To je jedna zo zásadných vecí, pre ktoré s "hladovkami" v štýle detoxu nesúhlasím.
Po ďalšie treba mať na zreteli, ako veľmi sa ochudobníte o živiny a vitamíny z pestrej stravy a ako veľmi dôležité sú bielkoviny. Nečudo, ak sa mnohé po detoxe síce cítia "ľahšie", ale aj malátnejšie, mrzutejšie, náladovejšie.
V neposlednom rade - ak sa detoxikujete, môžete schudnúť, ale netlieskala by som od radosti, pretože jedine na IN body meraní môžete zistiť, či ste schudli z tukov (čo je malá šanca) alebo zo svalov a z vody. 70% tvorí chudnutie zo svalov. Na to veľký pozor. Pri akomkoľvek cvičení, pohybe - nezabúdajte jesť!
Myslím si, že najdôležitejšie je pestro sa stravovať. Ak chcete detoxikovať, zvážte kúpu mäsa (vyberajte si v dobrých mäsiarniach, kuracie, ryby, hovädzie mäso a jeho spotrebu môžete obmedziť, pretože priveľa mäsa celkovo spôsobuje prekyslenie). Pridajte do svojho jedálnička veľa zeleniny, ovocia (nahradíte cukry zo sladkostí a nebude sa vám cukrov žiadať), naštudujte si prípravu smoothie nápojov, ovocných štiav, siahnite po bylinných čajoch (najlepšie sú tie klasické zelené "od babičky, ktorá bylinky nazbierala"). Pite, veľa sa pohybujte, 3x do týždňa sa vypoťte pri kvalitnom cvičení, ktoré vás bude baviť! A preštudujte si všetkú tú vedu o prekyslení organizmu - o zásaditých a kyslých potravinách.
Na záver: Nie som odborníčka na detox, v živote som detox neskúšala v radikálnych a bláznivých formách, ako sa v súčasnosti predávajú. Ľudia majú tendenciu uľahčovať si cestu a chcú všetko rýchlo (hlavne sa na nových nápadoch, radách v danej oblasti dá dobre zarobiť). Berú detox ako formu očisty od "zašpinených čriev", "zaneseného organizmu", ale v živote nikto nič také nedokázal. Nepredstavujte si to ako prach a blato vo vašom vnútri, čo je ako trest za vaše nepozorné a nezdravé stravovanie. Detox nie je očista ako spoveď, ak sa cítite hriešni :) Treba brať veci komplexne a študovať aj negatívne postoje tých, ktorí už detox vyskúšali alebo k tomu majú čo povedať z odborného hľadiska.
Ak máte akékoľvek otázky, píšte - alebo ma nájdete na tu:
My nechceme veľa, iba sexi telá

Henya Kovacs YOUTUBE

Instagram

Športu a zdravej strave zdar!
Vaše Belugia

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára